איך קריאת ספרים יכולה לתרום לחינוך ולהעשרת הידע של הילדים?

כמה היינו משתוקקים לראות את ילדינו גדלים להיות אנשים מוצלחים המממשים את כישוריהם ויכולותיהם בעולם באופן שהם תורמים ונתרמים מהסביבה? כמה היינו רוצים לראות את ילדינו גדלים להיות אנשים טובים עם ערכי מוסר ואהבת האדם. אין ספק שרובנו היינו מוכנים להשקיע רבות ואף עושים מאמצים ניכרים בעניין.

קריאת ספרים:

כולנו יודעים שקריאת ספרים תורמת רבות להתפתחות של ילדינו. אומנם, הם זמינים זולים ואיכותיים ובכל זאת השימוש בהם הולך ופוחת. מחקרים רבים העוסקים בהרגלי קריאה של אנשים במדינות שונות מיצבו את מדינת ישראל במקום ה-31 מתוך 41. והנתון הזה מצער משום שיש הרבה ספרי ילדים עם מסר שיכולים לעזור להם לפתח קישורים חברתיים, לבנות את המוסר הערכים שלהם, לפתח את הדמיון שלהם וכו'. ובספרים אלה אפשר למצוא ארסנל של דמויות וגיבורים המהווים מקור להשראה ולהקניית ערכים.

מדוע זה קורה?

אחת הסיבות המרכזיות היא שאנו חיים בעידן דיגיטלי בו המסך מספק הנאה רב חושית מהירה ומיידית ללא מאמץ רב מצד הצופה. יתרה מכך, אף ההיפך, ככל שהצופה יהיה יותר מקבל ופאסיבי כך יש סיכוי רב יותר שהנאתו תגבר. קריאת ספרים לעומת זאת ,דורשת יכולת לשבת זמן ממושך יותר מתוך ריכוז ועדיף בסביבה שקטה על מנת להפיק תועלת מהקריאה. נדרש כאן מאמץ יותר אקטיבי. מכאן, ההתנהלות בעידן הדיגיטלי היא מעבר בין ריגושים וחוויות ללא פניות לדברים שדורשים זמן ויישוב הדעת.

היתרונות שבקריאת ספרים לילדים?

נעבור על כמה מהיתרונות של קריאת ספרים על מנת לתת זריקת עידוד לאלה מביננו שעוד מתלבטים.

דחיית סיפוקים:

עניין זה עצמו מבטא את אחד מהיתרונות הגדולים שבקריאת ספרים. ממחקרים רבים שנעשו עולה שקיים קשר בין היכולת של האדם לדחות סיפוקים לבין מידת הצלחתו בחיים. ככל שאדם יודע להמתין עם הרצונות והתשוקות שלו לזמן יותר מתאים כך הוא יוכל לעשות את הבחירה הנכונה שתצמיח אותו בחיים. לדוגמה: ללמוד למבחן שמתקיים בקרוב על פני צפייה בטלוויזיה.

כישורים לשוניים והצלחה בלימודים:

מחקרים רבים מראים שככל שילדים קוראים יותר כך השפה שלהם יותר מתפתחת. הם משפרים את כישוריהם הלשוניים ואת הישגיהם בכל תחומי הלימוד. כך לדוגמה, תלמידים שנוהגים יותר לקרוא בזמנם החופשי מצליחים יותר במבחנים של הבנת הנקרא. אך לא רק, הקריאה מפתחת קשרים במוח כך שהמוח בשל יותר לקלוט כל סוג אחר של מידע.

חיזוק הקשר עם ההורים:

אדם בוגר שאוהב ומורגל בקריאה נרקם במשך שנים. על מנת לסגל לילדינו את האהבה לספרים והיכולת לקרוא בהם, רצוי להתחיל להקריא להם מגיל כמה שיותר צעיר אף שאינם קוראים באופן עצמאי. ככל שנטמיע זאת בגיל ינקות כך רב הסיכוי שילדינו יגדלו לאהוב ולקרוא ספרים באופן טבעי ומתמשך לאורך החיים. החוויה של קריאה משותפת מחברת בין ההורים לילדים ותורמת ליצירת תחומי עניין משותפים ולקשר ריגשי יותר עמוק בין השניים. ומה לגבי הדוגמה האישית? זה עדיין נצרך וחשוב.