הכול אודות תפקיד מנהל מוצר

אחת המשרות המבוקשות בעולם ההייטק ההולך ומתעצם, הוא מנהל מוצר. מדובר בתפקיד דינמי שעשוי להשתנות בין חברה לחברה, ובהתאם לכך גם ארגז הכלים שכל מנהל מוצר מחזיק על מנת לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר. בכתבה זו ננסה להבין לעומק אודות תפקידו של מנהל מוצר בחברות השונות.

ייחודו של התפקיד

בניגוד לשאר התפקידים שנהוג להיתקל בהם בחברת הייטק, מנהל מוצר היא עבודה נחשקת בעולם ההייטק ותפקידו של מנהל המוצר אינו דומה בכל מקום. הסיבה שמתוקף היותו מנהל מוצר – אופי עבודתו ישתנה בהתאם למוצר אותו החברה שואפת להגדיר. לכן, תחומי האחריות שלו משתנים, ובהתאם לכך תכולת התפקיד, היקפו וסט הכישורים המתאים לו. פורמט התפקיד תלוי במידה לא מבוטלת גם באופי החברה: אם מדובר בסטארט אפ קטן או בתאגיד, בארגון גדול או בחברת הייטק מצומצמת.

משמעות ניהול מוצר

על קצה המזלג, מנהל מוצר אחראי על ניהול המוצר מהבחינה הלוגיסטית, כאשר בצידו השני של המטבע ניתן למצוא את הצד שאחראי על פיתוח המוצר. תפקידו יכלול אחריות על גלגולי החיים של המוצר: מאפיונו, כולל יישום ותקצוב המוצר, דרך שלב השיווק והמכירות ועד לחידושיו ולבסוף להוצאתו מכלל פעילות, זאת כאשר הוא מפסיק להתקיים או מפנה את מקומו למוצר חדש. הלכה למעשה, הוא אבא ואימא של המוצר מרגע היוולדו ועד סיום תפקידו.

 

סמכויותיו של המנהל

מגוון סמכויותיו של מנהל מוצר תלויים במידה רבה בגודל החברה ומספר המוצרים עליה היא עובדת. במידה ולחברה ישנו מוצר אחד, מנהל מוצר יהיה אחראי כאמור לעיל על כל התחומים הרלוונטיים לחיי המוצר. בחברות גדולות העובדות על פיתוח מגוון מוצרים, ניתן למצוא מנהל מוצר נפרד לכל היבט פרקטי, וכך נוצרים תתי תפקידים כמו מנהל מוצר לשיווק, מנהל מוצר לפיתוח וכן הלאה). כך נוצרת שונות וורסטיליות בשלבי ההכשרה של מנהל מוצר ולכל חברה הדרישות המקצועיות שלה.

ההכשרה הנדרשת

מנהל מוצר נחשב לתפקיד מתקדם ביותר בעולם ההייטק ואינו מאויש ברוב המקרים על ידי אנשים חסרי ניסיון. הודות להיקף המשרה והצורך בהבנה מעמיקה של כל אספקט בחיי המוצר, ולעיתים בשל ההכרח להבין בכמה היבטים גם יחד, תפקיד זה שמור בדרך כלל לאנשים בעלי ניסיון של מספר שנים בכל תפקיד בהן נדרש ניהול המוצר. לדוגמה, מנהל מוצר בפן השיווקי יהיה אדם בעל ניסיון ו/או תואר בשיווק. באותה נשימה, מנהל מוצר בתחום הפיתוח יהיה חייב להיות מפתח תוכנה או מהנדס תוכנה, או כאלה שכיהנו בעבר כראשי צוות בחברות שונות והתקדמו לניהול מוצר. בשל חיוניות התפקיד לכל חברה באשר היא, מדובר בתפקיד מבוקש ביותר וההיצע למשרה זו קטן יחסית.

תנאי המשרה

ניתן לומר בזהירות שמאוד משתלם להיות מנהל מוצר. הפרמטרים לגובה השכר הם הייחודיות של התפקיד, סוג המוצר אותו נדרש לנהל, היקף התפקיד (בין אם מדובר בניהול מטריציוני של כלל ההיבטים או התמקדות באחד ספציפי), וכמובן גודל החברה. מנהל מוצר צעיר ללא ניסיון קודם בניהול מוצר או עד שנתיים של ניסיון, ירוויח עד 16,000 שקלים בחודש כולל רכב צמוד. מנהל מוצר ותיק עם שש שנות ניסיון באמתחתו, יכול להרוויח עד 31,000 שקלים כולל רכב.

לסיכום

אין ספק, מנהל מוצר הוא תואר מחייב ומפוצץ, ובחברות רבות נחשב למאתגר, מרתק ומתגמל במיוחד. כולנו כבר מכירים את התנאים בחברות ההייטק השונות, ובמידה ויש לכם את הניסיון והידע המתאימים, ייתכן ותוכלו להפוך למנהלי המוצר הבאים של חברה נחשקת.